Maag- En Darmklachten - PERFORMFIT

Maag- En Darmklachten

Heb je regelmatig last van bijvoorbeeld buikpijn, maagzuur of andere (vage) lichamelijke of mentale klachten? Of ben je gediagnosticeerd met een chronische aandoening – bijvoorbeeld reuma – maar weet je nog niet exact wat de oorzaak is? Het kan zijn dat je maag of darmen hierin een rol in spelen. Wij kunnen je helpen bij het oplossen van het probleem, zodat je binnenkort weer gezond en klachtenvrij kunt genieten van het leven. Onze orthomoleculair specialist Marieke Plugboer is hierin de spil. 

Maag-darmgerelateerde klachten waarbij we je kunnen helpen

  • chronische vermoeidheid
  • oor-, oog- en neusontstekingen, vaak verkouden
  • ziekte van Crohn
  • prikkelbare-darmsyndroom
  • fibromyalgie
  • chronische, ‘onverklaarbare (pijn)klachten
  • gewrichtsklachten en -ontstekingen
  • verstopping en diarree
  • opgeblazen gevoel, opgezette buik
  • huidklachten, eczeem, roodheid, jeuk
  • luchtwegproblemen, kortademigheid, astma
  • maag-darmklachten
  • burn-out en stressgerelateerde klachten
  • lekkende darm
  • ochtendstijfheid
  • buikpijn, maagkramp

Het belang van je immuunsysteem
De werking van je immuunsysteem wordt voor een groot deel bepaald door het functioneren van je darmen. Een belangrijke rol van het immuunsysteem is weerbaarheid tegen schadelijke stoffen die je binnenkrijgt. Het is dus het essentieel dat je darmen optimaal hun werk kunnen doen. Hiermee voorkom je pijn, ziekte of andere chronische klachten.

Wanneer je darmen niet goed werken en je immuunsysteem overbelast is, gaat je lichaam andere functies gebruiken om giftige stoffen uit je lichaam toch kwijt te raken. Die functies zijn je ademhalingssysteem, je huid en de slijmvliezen rond je oren, ogen en neus. Vandaar dat klachten aan de luchtwegen, regelmatige verkoudheid en huidklachten vaak zijn op te lossen door herstel van je darmfunctie en je immuunsysteem.

De relatie tussen stress en je darmfunctie

De zeven tot acht meter darm die zich in je lichaam bevindt, bestaat voor een groot deel uit bloedvaten. Deze voorzien je darmen van zuurstof, waardoor je spijsvertering optimaal verloopt. Een gespannen lichaam – bijvoorbeeld door onverwerkte emoties, zorgen of chronische stress –  zorgt voor verkramping en verstijving van weefsels en bloedvaten. Er ontstaat dan een domino-effect. De bloedtoevoer neemt af en er treedt een licht zuurstoftekort in je darmen op. Hierdoor werkt je darmsysteem niet optimaal en kan bijvoorbeeld gaan ontsteken en beschadigen. Het gevolg: voedingstoffen worden minder goed opgenomen en de bacteriën die je darmflora gezond houden worden aangetast. Je immuunsysteem raakt uiteindelijk overbelast. Een tweede gevolg: je immuunsysteem is niet goed in staat om giftige stoffen af te voeren. Ook dit wordt voornamelijk gedaan door je darmen, met hulp van je nieren en lever.

Andersom kunnen darmproblemen de stressgevoeligheid verhogen. De aanmaak van het gelukshormoon serotonine vindt namelijk voor een groot deel plaats in je darmen. Als je darmen niet goed werken, kan het zomaar zijn dat het je lichaam niet lukt om een optimale hoeveelheid serotonine te produceren. Hierdoor kun je stemmingswisselingen, neerslachtigheid en zelfs depressieve gevoelens ervaren. Ook voor een gelukkig leven is een goede darmwerking dus van essentieel belang!

De invloed van voeding op je darmfunctie
Je hebt net gelezen dat chronische stress een belangrijke oorzaak is van het disfunctioneren van je darmen en je immuunsysteem kan verzwakken. Dit zet de deur open voor ziektes, virussen en (onverklaarbare) chronische pijn en klachten. Een ander belangrijk domein kan eveneens negatieve invloed hebben: voeding. Denk aan een overmatige consumptie van koolhydraten, gluten, suiker, koemelk, soja en rood vlees. Tegelijkertijd heeft ook een te lage inname van vezels, vitaminen en mineralen, eiwitten en essentiële vetzuren grote negatieve impact op de darmfunctie. En tenslotte beïnvloedt ook slecht slapen en te weinig bewegen de functie van de darmwand.

Je slimme darmwand en schadelijke stoffen

Je maagdarmstelsel – en dus ook je immuunsysteem –  loopt van mond tot kont. Om je darmwand heen bevindt zich de rest van je lichaam. Een functie van je darmwand is om als een soort uitsmijter te fungeren. Nutteloze en schadelijke stoffen houdt hij tegen. Deze stoffen blijven zo in je darmen en worden afgevoerd richting het toilet. Gezonde voedingsstoffen geeft hij wél toegang, waardoor deze het immuunsysteem (dat ook áchter de darmwand ligt) kunnen versterken. Zo blijf je gezond.

Je darmwand is opgebouwd met een laagje cellen. Sommige cellen zijn gespecialiseerd in het herkennen van goede voedingsstoffen, andere juist in het onschadelijk maken van schadelijke stoffen. De conditie van je darmwand is dus belangrijk: de cellen moeten op scherp staan om goed te kunnen selecteren. Daarnaast is de kwaliteit van je darmwand afhankelijk van de verbinding tussen de cellen. Goede verbindingen zorgen ervoor dat je darmwand gesloten blijft voor schadelijke stoffen. Net als een groot leger met soldaten die arm in arm staan, zodat er niks doorheen kan.

Stress en ongezonde voeding breken die goede verbindingen af. Er ontstaan dan openingen in je darmwand waardoor schadelijke stoffen toegang krijgen tot je lichaam. Als dit lang duurt, neemt de kans toe op het krijgen van allerlei ontstekingen in pezen, spieren, zenuwen, organen en gewrichten. Hierdoor krijgen aandoeningen als fibromyalgie en reuma ruimte om zich te ontwikkelen. Bij dit type aandoeningen is het dan ook essentieel om de darmfunctie te herstellen. Het goede nieuws is dat wij je daarbij kunnen helpen!

Energieverlies
Een ander gevolg van zo’n ‘lekkende darm’ is dat je immuunsysteem chronisch te sterk geactiveerd wordt. Het is immers doorlopend bezig is om die schadelijke stoffen uit je lichaam te verwijderen. Dit kost je lijf veel energie. Een normaal functionerend immuunsysteem gebruikt dagelijks ongeveer 30% van je totale energievoorraad. Wanneer er continu schadelijke stoffen door je darmwand dringen, heeft je immuunsysteem veel meer dan die 30% nodig om je te beschermen tegen ziekten en chronische (pijn)klachten. Vandaar dat veel vermoeidheidsklachten te verhelpen zijn met het optimaliseren van de darmfunctie.

Onze aanpak van maag-darmproblemen
Je darmen spelen dus een grote rol in je fysieke en mentale gezondheid en er zijn verschillende oorzaken die een goede werking van je darmen kunnen verstoren. Voeding, stress, beweging en slaap hebben een enorme impact op je darmfunctie. Wij kunnen je helpen met gezonder eten, weerbaarder worden tegen stress, beter slapen of om op de juiste manier te bewegen als blijkt dat dit nodig is om je darmfunctie te verbeteren.

Stress is niet altijd te vermijden, maar je kunt er wel anders mee omgaan en het zelfs in je voordeel gebruiken! Op die manier voel je je sterker na elke stressvolle situatie en krijgt stress steeds meer een positieve betekenis in je leven. We kunnen je leren hoe je grip op stress krijgt en hoe je jezelf kunt kalmeren en ontspannen. Als we vermoeden dat je beter af bent bij een andere coach of meer baat hebt bij een andere behandelmethode bespreken we dat met je. Want ook wij vinden het belangrijk dat jij de aanpak vindt die bij je past.

De oorzaak vinden door bloedonderzoek

Bij maag-darmklachten of een chronische aandoening die mogelijk veroorzaakt wordt door (verborgen) darmproblemen adviseren wij je om een gratis intake-afspraak te maken bij onze orthomoleculair specialist Marieke Plugboer. Zij is expert op het gebied van maag-darmproblemen en kan tijdens de gratis intake op basis van de klachten, jouw verhaal en onderzoek bepalen wat de oorzaak is en welke aanpak nodig is om je snel weer gezond en gelukkig door het leven te laten gaan. Wanneer blijkt dat er een ‘kijkje in je lichaam’ nodig is via een bloedonderzoek zal ze dat eerst uitgebreid met je bespreken, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Wellicht kun je niet goed tegen bepaalde voeding, ben je gediagnosticeerd met een spastische darm, is je darmflora verstoord, heb je een lekkende darm, is je maag-darmkanaal ontstoken, of zijn er parasieten en schimmels in je darm aanwezig die de werking van je darmen verstoren, waardoor je maag-darmklachten ervaart of een ‘onverklaarbare’ chronische aandoening hebt. Deze punten en nog veel meer kunnen allemaal onderzocht worden met de bloedtest. Zo wordt de oorzaak van de klachten duidelijker en kunnen we je darmen helpen herstellen met een gericht plan van aanpak op het gebied van voeding, suppletie en leefstijl. Aanvullend kunnen we eventuele darmblokkades of disfuncties van de darmkleppen met onze handen verhelpen. Daarnaast kunnen we je technieken leren waarmee je je darmen gezond houdt en de klachten permanent bestrijdt.

GRATIS INTAKE

Ben je helemaal klaar met die (maag-darm)klachten, wil je er dolgraag vanaf en ben je benieuwd of wij je kunnen helpen? Maak dan nu een afspraak voor de gratis intake! Wij onderzoeken je vrijblijvend om te bepalen of wij je kunnen helpen richting een klachtenvrij en gezond leven.